Šta je EESTEC?

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Istek (eng. Electrical Engineering Students’ European Association – EESTEC) predstavlja apolitičnu, nevladinu i neprofitnu volontersku organizaciju. Slobodno možemo reći da je ovo udruženje najveći međunarodni projekat koji međusobno povezuje studente elektrotehnike. Osnovano je 1986. godine u Ajndhovenu, u Holandija, a danas broji 55 lokalna komiteta u 28 država Evrope. 

Istek okuplja studente elektrotehnike i računarstva širom Evrope sa ciljem unapređenja njihovog akademskog, profesionalnog i društvenog života. Kroz brojne aktivnosti, uključujući stručne radionice, kulturne razmene i internacionalne konferencije. Udruženje podstiče širenje mreže internacionalnih kontakata, kao i razmenu ideja između budućih inženjera. 

Veoma popularna fraza kojom se karakterišu članovi Isteka je Istek duh (EESTEC spirit), a oni koji ga poseduju se opisuju ovako:

 1. Inovativni i energični
 2. Entuzijastični, dinamični, pozitivni i sa željom za novim izazovima
 3. Ambiciozni i željni napredovanja
 4. Samomotivisani
 5. Timski igrači, prijateljski nastrojeni i uvek spremni da pomognu
 6. Strastveni u svemu što rade
 7. Vredni radnici i uvek spremni na dobar provod

Na kraju:

 • Mi smo studenti
 • Mi smo mladi
 • Mi smo predani
 • Mi smo spremni da se usavršavamo i u isto vreme promovišemo evropske vrednosti
 • Mi smo Istek!

Ako želite više da pročitate više o Isteku to možete uraditi ovde.

Istek LK Beograd

Lokalni komitet Beograd postao je punopravan član Udruženja studenata elektrotehnike Evrope  – Istek na Kongresu u Londonu 2000. godine i trenutno važi za jedan od najbrojnijih i najbolje organizovanih lokalnih komiteta u Evropi. Tokom 20 godina postojanja, preko 800 studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu imalo je priliku da poseti brojne događaje širom Evrope. Od osnivanja do danas, organizovali smo preko 100 međunarodnih i lokalnih događaja. Kroz mnoge internacionalne konferencije, radionice i razmene, ugostili smo preko 700 studenata elektrotehnike i računarstva, koji su imali priliku da upoznaju naš grad i kulturu, kao i naše akademske aktivnosti. Pored internacionalnih događaja, LK Beograd svake godine uspešno realizuje 5 lokalnih projekata, u čijoj organizaciji učestvuje više od 150 studenata volontera.

Pri biranju teme za stručne radionice i kroz odličnu saradnju sa profesorima Elektrotehničkog fakulteta, vodimo se željom da studentima različitih oblasti elektrotehnike pružimo priliku da se upoznaju  sa novim dostignućima u oblastima koje se sprovode na našem fakultetu. Pored stručnog usavršavanja, trudimo se da studentima omogućimo da pronađu posao ili stručnu praksu i steknu veštine neophodne u poslovanju koje nisu sastavni deo inženjerskog obrazovanja. Godine 2010, prvi put smo organizovali događaj pod nazivom „Soft Skills Academy – Unapredi svoje sposobnosti!”, na kome je učestvovalo 50 studenata iz Beograda na treninzima na temu mekih veština. 

Istek lokalni komitet Beograd je oduvek mnogo ulagao u edukaciju svojih članova. Naš lokalni komitet je imao predstavnika na svakoj organizovanoj međunarodnoj obuci trenera, Training For Trainers – T4T, kao i na svim kongresima i predsedničkim konferencijama Udruženja i gotovo svim drugim organizovanim međunarodnim događajima.

Tokom cele školske godine, sa akcentom na period pre organizovanja događaja, održavaju se sastanci i intenzivni treninzi koji članovima pomažu da na adekvatan način učestvuju u pripremama. Međutim, pored aktivnosti edukativne prirode, svake godine organizuju se proslave i događaji usmereni na druženje, kontakt sa alumni članovima i drugm studentskim organizacijama.

Ako želite da pročitate više o lokalnom komitetu Beograd, kao i o projektima koje ogranizujemo to možete uraditi ovde.